استفاده ايمن از برنامه های IM و Chat

استفاده ايمن از برنامه های IM و Chat

استفاده ايمن از برنامه های IM و Chat
با اين که برنامه های IM و Chat ، روشی مناسب به منظور ارتباط با ساير افراد می باشند ، ابزارهای استفاده شده برای اين نوع از مبادلات اطلاعاتی  online می تواند خطرناک بوده و  نتايج مخربی را به دنبال داشته باشد .

تفاوت ابزارهای استفاده شده برای مبادلات online
به منظور مبادله اطلاعاتی  online بر روی اينترنت ، از ابزارهای متعددی استفاده می گردد . بررسی ويژگی هر يک از اين ابزارهای موجود بهمراه تهديدات مربوطه ، امکان استفاده ايمن و مطمئن از اين نوع ابزارها را فراهم می نمايد .

  • برنامه های Instant messaging ) IM)  : از اين نوع برنامه ها به منظور تفريح ، سرگرمی ، ارسال پيام ، ارتباط صوتی و يا تصويری با ساير افراد استفاده می گردد . از برنامه های فوق در سازمان ها به منظور ارتباط بين کارکنان نيز استفاده می گردد. صرفنظر از نوع برنامه انتخابی IM ، اين نوع برنامه ها بستر مناسبی به منظور ارتباط يک به يک را ايجاد می نمايد . 

  • اطاق های چت : اطاق های چت صرفنظر از عمومی بودن و يا خصوصی بودن ، تالارهائی برای گروههای خاص از مردم و به منظور ارتباط با يکديگر می باشند .اکثر اطاق های چت مبتنی بر خصايص مشترکی می باشند : مثلا” اطلاق هائی مختص افرادی با سن خاص و يا علائق مشترک . با اينکه اکثر برنامه های سرويس گيرنده IM از چت ، حمايت می کنند ، برنامه های IM همچنان و بر اساس روش سنتی خود ابزاری برای ارتباطات يک به يک می باشند . در حالی که چت  به صورت سنتی ابزاری برای ارتباط چند نفر به چند نفر می باشد .

به منظور طراحی و پياده سازی برنامه های فوق از فن آوری های متعددی نظير : IM ، IRC و يا Jabber  استفاده می گردد . برخی از نرم افزارهای ارائه شده با ترکيب چندين قابليت توانسته اند پاسخگوی خواسته های متنوع کاربران باشند .

تهديدات اين نوع برنامه ها چيست ؟

  • وجود ابهام در خصوص هويت مخاطب . در برخی موارد نه تنها شناسائی مخاطب و شخصی که در حال ارتباط با وی هستيد مشکل می باشد بلکه ماهيت انسانی و رفتاری وی نيز قابل پيش بينی نخواهد بود. مردم ممکن است در رابطه با هويت خودشان ، گزاف گفته ، account ها ممکن است در معرض سوء ظن باشند و يا ممکن است کاربران عمليات logout را فراموش نمايند . در برخی موارد ممکن است يک account توسط چندين نفر و به صورت مشترک استفاده می گردد . تمامی موارد فوق ، دليلی است بر اين ادعا که نمی توان بطور واقعی و حقيقی در رابطه با ماهيت شخصی که در حال گفتگو با وی هستيد ، قضاوت کرده و به يک سطح مطلوب از اطمينان دست پيدا کرد . 

  •  کاربران ، مستعد انواع حملات می باشند . سعی کنيد به شخصی بقبولانيد که برنامه ای را اجراء و يا بر روی يک لينک ، کليک نمايد . اجرای يک برنامه به توصيه ديگران و يا کليک بر روی يک لينک پيشنهادی توسط سايرين ، يکی از روش های متداول به منظور انجام برخی تهاجمات می باشد . اين موضوع در اطاق های چت و يا برنامه های IM امری متداول و مرسوم است . در محيطی که يک کاربر در اين انديشه است که در يک جو مطمئن و اعتماد پذير در حال گفتگو با اشخاص است ، يک کد مخرب و يا يک مهاجم می تواند شانس بيشتری برای رسيدن به اهداف خود  و به دام انداختن ساير افراد را داشته باشد .

  •  عدم وجود آگاهی لازم در خصوص ساير افراد درگير و يا ناظر گفتگو : مبادلات online بسادگی ذخيره می گردند و در صورتی که شما از يک سرويس اقتصادی رايگان استفاده می نمائيد، ماحصل گفتگوی انجام شده می تواند بر روی يک سرويس دهنده ذخيره شده ( logs ) و شما هيچگونه کنترلی در خصوص اين logs نخواهيد داشت . شما نمی دانيد که آيا اشخاص و افراد ديگر نظاره گر اين گفتگو می باشند يا خير ؟ يک مهاجم می تواند بسادگی اقدام به شنود اطلاعات و ره گيری آنان از طريق مبادلات اطلاعاتی انجام شده در اطاق های چت نمايد .

  • نرم افزاری که شما بدين منظور استفاده می نمائيد ممکن است دارای نقاط آسيب پذير خاص خود باشد . همانند ساير نرم افزارها ، نرم افزارهای چت ، ممکن است دارای نقاط آسيب پذيری باشند که مهاجمان با استفاده از آنان می توانند به اهداف خود نائل گردند .

  • تنظيمات امنيتی پيش فرض انجام شده ، ممکن است به درستی مقداردهی نشده باشند . تنظيمات امنيتی در نرم افزارهای چت ، با نگرشی خيرخواهانه و ساده در نظر گرفته شده تا بدينوسيله و به زعم خود پتانسيل های بيشتری را در اختيار متقاضيان قرار دهند . رويکرد فوق ، کاربران و استفاده کنندگان از اين نوع برنامه ها را مستعد انواع حملات توسط مهاجمان می نمايد .

چگونه می توان از اين ابزارها به صورت ايمن استفاده نمود ؟

  •  بررسی و ارزيابی تنظيمات امنيتی  :در اين رابطه لازم است تنظيمات پيش فرض در نرم افزار به منظور بهينه سازی امينتی آنان بررسی گردد .مطمئن شويد که ويژگی دريافت اتوماتيک فايل ( Download ) ، غير فعال شده باشد. برخی از نرم افزارهای چت ، امکان ارتباط محدود با افراد را ارائه می نمايد . در صورتی که از اين نوع برنامه ها استفاده می نمائيد ، پيشنهاد می گردد ويژگی فوق فعال گردد .

  • هشياری و دقت لازم در خصوص افشای اطلاعات. تا زمانی که نسبت به هويت طرف درگير در ارتباط اطمينان لازم را کسب نکرده ايد ، از افشای اطلاعات شخص و مهم خود جدا” اجتناب کنيد . مبادله اطلاعات در اطاق های چت می بايست با دقت و حساسيت بالا ، انجام شود .هرگز اطلاعات تجاری و حساس مربوط به سازمان خود را در  اطاق های چت و يا برنامه های عمومی IM  افشاء و برملاء ننمائيد .

  • شناسائی هويت افراديکه در حال گفتگو با آنان هستيد ( حتی المقدور ). در برخی موارد تشخيص هويت فردی که در حال گفتگو با وی می باشيد ، چندان حائز اهميت نمی باشد. در صورتی که شما نيازمند سطح خاصی از اطمينان در خصوص شخص مورد نظر می باشيد و يا قصد اشتراک اطلاعاتی خاص با وی را داريد ، شناسائی هويت مخاطب بسيار حائز اهميت است (مطمئن شويد شخصی که در حال گفتگو با وی هستيد ، همان شخص مورد نظر شما است ) .

  • عدم اعتماد و باور هر چيز :اطلاعات و يا توصيه هائی که شما از طريق يک اطاق چت و يا برنامه های IM دريافت می نمايد، ممکن است نادرست ، غلط و حتی  مخرب باشند . در اينگونه موارد می بايست در ابتدا بررسی لازم در خصوص صحت اطلاعات و يا دستورالعمل های ارائه شده ، انجام و در ادامه از آنان استفاده گردد.

  • بهنگام نگه داشتن نرم افزارها : فرآيند بهنگام سازی نرم افزارها شامل نرم افزار چت ، مرورگر وب ، سيستم عامل ، برنامه سرويس گيرنده پست الکترونيکی و برنامه آنتی ويروس است . عدم بهنگام بودن هر يک از برنامه های فوق می تواند زمينه بروز تهاجمات توسط مهاجمان را فراهم نمايد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *