کابل کواکسیال Coaxial Cable
این نوع کابل امروزه به عنوان بیشترین کابل استفاده شده در شبکه ها به حساب می آید و يکی از مهمترين محيط های انتقال در مخابرات کابل کواکسيال و يا هم محور می باشد و دلایل زیادی برای استفاده وسیع از آن وجود دارد. کابل coaxial تقریبا گران، سبک، انعطاف پذیر و برای کار کردن بسیار آسان میباشد. در ساده ترین شکل آن کابل coaxial تشکیل شده است از یک هسته ساخته شده از مس خالص که توسط روکشی پوشیده شده است ، یک روکش فلزی توری مانند و یک روکش بیرونی. هسته کابلcoaxial حامل سیگنالهای الکتریکی میباشد که درواقع همان اطلاعات ما را تشکیل میدهد. این هسته سیمی میتواند تک رشته ای یا بصورت چند رشته ای باشد. اگر بصورت تک رشته ای باشد معمولا جنس آن از مس است.هسته توسط یک عایق پوشیده شده است که آن راا از توری سیمی موجود در کابل جدا مینماید. توری سیمی زمین مدار میباشد. و سیگنالهای الکترونیکی گذری از هسته را در مقابل noise و crosstalk محافظت مینماید.
Crosstalk چیست؟
عبارت است از سیگنالی که به علت عبور جریان از سیمهای اطراف در هسته ایجاد میشود. همواره هسته و توری سیمی باید توسط عایق از همدیگر جدا گردند، در صورتی که در نقطه ای از سیم همدیگر را لمس کنند. کابل اتصال کوتاه شده است و noise به درون سیم مسی هسته راه پیدا میکند که این باعث تخریب اطلاعات میگردد.
کل این مجموعه توسط یک روکش بیرونی غیر هادی که معمولا از پلاستیک یا تفلون ساخته میشود پوشیده میگردد. کابل coaxialمقاومت بیشتری در مقابل افت سیگنال نسبت به کابلهای twisted-pair دارد. به دلیل مقاومت کابل coaxial این کابل انتخاب خوبی برای فاصله های دورتر و سرعتهای بالاتر انتقال اطلاعات توسط دستگاههای ارتباطی میباشند.
کابل Coaxial به دو دسته تقسیم می شود:
1-thin net:
اين نوع كابل كواكسيال قابل انعطاف است و قطر آن در حدود 25/0 اينچ ميباشد. از آنجا كه Thinnet نرم و انعطافپذير است و كاركردن با آن هم آسان ميباشد. تقريباً در تمام شبكهها ميتواند مورد استفاده قرارگيرد. در شبكههايي كه از Thinnet استفاده ميكنند، كابل مستقيماً به كارت شبكه متصل ميشود نوع نازك كابل كواكسيال ميتواند سيگنالها را تا فاصلة تقريبي 185 متر (607 فوت) ارسال كند، بدون آن كه تضعيف شوند. سازندگان كابل، در مورد طراحي متفاوت كابلها به توافق رسيدهاند، كابلThinnet جزء كابلهاي خانوادة RG-58 بوده و داراي امپدانس 50 اهم است. امپدانس، مقاومت سيم در برابر جريان متناوب است. تفاوت اصلي ميان كابلهاي خانوادة RG-58 هستة مسي در مركز آنهاست. اين هسته ميتواند به صورت يك مفتول يا چند تار به هم تابيده باشد.
2–thick net
اين نوع كابل، كواكسيال انعطافپذير و قطر آن در حدود 5/0 اينچ است. گاهي اوقات به كابل Thicknet اترنت استاندارد نيز گفته ميشود. زيرا اولين نوع كابل كواكسيال بود كه در معماري شبكه معروف Ethernen به كار برده شد. هستة مسي اين كابل كواكسيال ضخيمتر از نوع نازك آن است. البته اين روزها از اين كابل به ندرت استفاده ميشود و در موارد استثناء به عنوان ستون مهرة شبكه به كار ميرود .هر چه هستة ضخيمتر باشد، سيگنال ميتواند مسافت طولانيتري را بپيمايد. بنابراين كابل Thicknetنسبت به Thinnet سيگنالها را در مسيرهاي طولانيتري هدايت ميكند. نوع ضخيم كابل كواكسيال ميتواند سيگنالها را بدون تضعيف تا فاصله 500 متر (حدود 1640فوت) انتقال دهد. بنابراين با توجه به قابليت Thicknet در پشتيباني عمل انتقال دادهها در مسافتهاي طولاني، از آن به عنوان ستون اصلي براي اتصال شبكههاي Thinnet كوچكتر به يكديگر استفاده ميشود.براي اتصال شبكههاي كوچك Thinnet به شبكههاي Thicknet از وسيلهاي به نام ترنسيور استفاده مي شود.
ترنسيور طراحي شده براي Ethernet و Thicknet شامل يك رابط به نام Vampire tap ميباشد. اين رابط داراي سوزنهايي است كه توسط آنها به هستة كابل متصل ميشود.
Attenuation چیست؟
به کاهش توانایی سیگنال وقتی در حال عبور از کابل میباشد attenuation گفته می شود. هر چه کابل ضخیم تر باشد مقدار کاهش توان سیگنال در آن کمتراست در نتیجه می توان در کابل هایی با قطر بیشتر سیگنال را در مسافت دورتری انتقال داد.
با توجه به اینکه سیگنالها در هنگام عبور در طول کابل تضعیف می شوند و توان آنها کاهش می یابد. همواره برای انتقال داد ه ها در مسیر های بلند تر از تجهیزاتی به نام repeater استفاده می شود.
برای مثال در کابل thin در هر 185 متر نیاز به یک تقویت کنده سیگنال وجود دارد اما در کابل thick در هر 500 متر باید سیگنال را توسط repeater تقویت کرد.
مزایای کابل های کواکسیال :
1-قابلیت اعتماد بالا
2-ظرفیت بالای انتقال حداکثر پهنای باند 300 مگا هرتز
3-دوام و پایداری خوب
4-پایین بودن مخارج نگهداری
5-قابل استفاده در سیستم های آنالوگ و دیجیتال
6-هزینه ی پایین در زمان توسعه
7-پهنای باند نسبتا وسیع که مورد استفاده اکثر سرویس های مخابراتی از جمله تله کنفرانس صوتی و تصویری قرار میگیرد.
معایب کابل کواکسیال:
- مخارج بالای نصب
- نصب مشکل تر نسبت به کابل های به هم تابیده
- محدودیت فاصله
- نیاز به استفاده از عناصر خاص برای انشعابات
کانکتور استاندارد برای کابل های کواکسیال
Bnc connector |
|
Bnc t connector |
|
Bnc barel connector |