بررسی عملکرد ويروس BubbleBoy

بررسی عملکرد ويروس BubbleBoy

BubbleBoy يک کرم مبتنی بر اسکريپت در يک نامه الکترونيکی بوده که از نقاط آسيب پذير IE 5.0  استفاده و باعث آسيب سيستم های مبتنی بر ويندوز 98 و 2000 می گردد . کرم فوق بصورت Html در يک پيام الکترونيکی قرار می گيرد. در زمان مشاهده نامه های الکترونيکی با استفاده از برنامه Outlook Expree  بصورت حتی پيش نمايش ، زمينه فعال شدن کرم فوق فراهم خواهد شد . در صورتيکه از برنامه Microsoft Outlook استفاده می گردد، پس از فعال شدن( باز شدن ) نامه الکترونيکی، زمينه اجرای آن فراهم  خواهد شد .کرم فوق با استفاده از VBScript نوشته شده و پس از فراهم شدن شرايط لازم برای اجراء ، فايلی با نام UPDATW.HTA  را در دايرکتوری Startup ويندوز ايجاد می نمايد . فايل فوق تغييرات زير رادر ريجستری سيستم ، انجام خواهد داد :

تغيير Registered owner به BubbleBoy

تغيير Registered organization به Vandelay Industries

کرم فوق درادامه اقدام به تکثير خود از طريق يک نامه الکترونيکی به تمام افراد موجود در ليست دفترچه آدرس برنامه Outlook Express می نمايد . علت انتشار و اجرای کرم فوق بدليل وجود نقص امنيتی در تکنولوژی ActiveX ماکروسافت است . اشکال فوق به عناصر scriplet , typelib و Eyedog در ActiveX ، مربوط می گردد . عناصر فوق بعنوان المان های امين و تائيد شده در نظر گرفته شده و اين امکان به آنها داده خواهد شد که کنترل عمليات را بر اساس حقوق کاربران بر روی ماشين مربوطه انجام دهند . ماکروسافت بمنظور مقابله با مشکل فوق اقدام به عرضه يک Patch امنيتی برای برنامه IE نموده است .

خلاصه

همانگونه که حدس زده ايد،وجود نواقص امنيتی در محصولات نرم افزاری يکی از مهمترين دلايل توزيع و گسترش ويروس در شبکه های کامپيوتری است . برنامه های Outlook Express و Microsoft Outlook  نمونه هائی در اين زمينه بوده که عموما” از آنها برای دريافت و ارسال نامه های الکترونيکی استفاده می گردد . دستيابی به دفترچه آدرس از طريق کدهای برنامه نويسی و هدايت سيستم بسمت ارسال نامه های الکترونيکی آلوده به مقصد های قانونی ( با توجه به وجود آدرس های معتبر در هر يک از دفترچه های آدرس ) از علل مهم در توزيع و گسترش اين نوع از ويروس های کامپيوتری محسوب می گردد . تعلل يک کاربر در شبکه مبنی بر عدم رعايت موارد ايمنی خصوصا” در رابطه با فعال نمودن و مشاهده نامه های الکترونيکی آلوده ،  نه تنها باعث صدمه اطلاعاتی برای کاربر و يا سازمان مربوطه وی می گردد ، بلکه کاربر فوق، خود بعنوان ابزاری ( غير مستقيم ) برای توزيع و گسترش ويروس در شبکه تبديل  شده است . امنيت در شبکه های کامپيوتری فرآيندی مستمر است که می بايست توسط تمام کاربران صرفنظر از موقعيت عملياتی و شغلی در يک سازمان رعايت گردد. ما در رابطه با سازمان خود چه تدابيری را انديشيده و کاربران شبکه تا چه ميزان نسبت به عملکرد خود توجيه و تاثيررفتار غير امنيتی خود در تمام شبکه را می دانند ؟  در صورتيکه يکی از مسافران يک پرواز هواپيمائی مسائل ايمنی را در رابطه با پرواز رعايت ننمايد و از اين بابت به ساير مسافران موجود در پرواز صدمه ( جانی ،روحی ، مالی و … ) وارد گردد ، مقصر کيست ؟ در صورتيکه دامنه صدمات احتمالی ،سازمان ارائه دهنده خدمات پرواز را نيز شامل گردد مقصر کيست ؟ چه کاری می توانستيم انجام دهيم که احتمال بروز چنين مسائلی را کاهش و حتی حذف نمائيم ؟  وجود نقص امنيتی در منابع سخت افزاری و نرم افزاری پرواز نيز در جای خود می تواند شرايط مساعدی را برای صدمات احتمالی فراهم نمايد .

بهرحال عملکرد نادرست کاربران موجود در يک شبکه کامپيوتری ، تاثير مستقيمی بر عملکرد تمام سيستم داشته و لازم است قبل از بروز حوادث ناگوار اطلاعاتی ، تدابير لازم اتخاذ گردد ! . امنيت در يک شبکه کامپيوتری مشابه ايجاد  يک تابلوی نقاشی است که نقاشان متعددی برای خلق آن  با يکديگر تشريک مساعی می نمايند. در صورتيکه يکی از نقاشان در اين زمينه تعلل ( سهوا” و يا عمدا” ) نمايد، قطعا” اثر هنری خلق شده ( در صورتيکه خلق شود ! ) آنچيزی نخواهد بود که می بايست باشد !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *