vSphere ابزاری است مناسب در جهت تبدیل مراکز داده به محیط مجازی و همچنین حرکت به سمت مفهوم Cloud Computing. با استفاده از این ابزار سازمانها قادر خواهند بود سرویس هایی با قابلیت انعطاف پذیری و اطمینان بیشتر به مشتریان و سازمان های ذی ربط خود ارائه دهند. VMware ابزاری است که با استفاده از آن می توان از تمامی ظرفیتهای بالقوه سخت افزارهای موجود مانند سرورها، سویچها، Storage ها و … استفاده نمود. با توجه به آمارهای بدست آمده، معمولا بیش از 50% از ظرفیت سخت افزارهای مراکز داده به صورت بلااستفاده باقی میمانند که این مسئله فی النفسه هزینه های گزافی را به سازمان ها تحمیل می کند.
از این رو حرکت به سمت مجازی سازی، به معنای واقعی استفاده بهینه از تمامی ظرفیت ها است.
با استفاده از تکنولوژیVMware ، سازمان می تواند از مرکز داده ای پویا و چابک برخوردار باشد که از ویژگیهای عمده این مرکز داده می توان به امنیت، پایداری، دردسترس بودن، قابلیت گسترش و بسیاری پارامترهای تاثیرگذار در کسب و کار اشاره نمود.
مزایا
کاهش تعدادسرورهای فیزیکی
بدلیل ایجاد امکان اجرای چندین سیستم عامل در روی یک سرور فیزیکی، تعداد سرورهای فیزیکی کاهش می یابد. با یک محاسبه ساده، در بدبینانه ترین حالت اگر بتوان در یک سرور فیزیکی دو سیستم عامل را به طور هم زمان اجرا کرد، میزان نیاز به سرورهای فیزیکی به نصف کاهش می یابد.
مدیریت آسانتر زیرساخت فناوری اطلاعات
سیستمهای مدیریت محیطهای مجازی به قدری پیشرفته شدهاند که تقریبا تمام امکانات مورد نیاز برای مدیریت و راهبری سرورهای مجازی و سرورهای فیزیکی که بعنوان میزبان سرورهای مجازی عمل می کنند را در اختیار مدیر سیستم قرار می دهند. این امر سبب می شود هزینه های مدیریت سرورها در محیط های مجازی از هزینه های آن در زیرساخت های فیزیکی بمقدار زیادی کمتر باشد.
کاهش مصرف انژری و حرکت بسمت فناوری اطلاعات سبز
کاهش تعداد سرورهای فیزیکی سبب کاهش در میزان مصرف انرژی در منبع تغذیه آنها، سبب کاهش میزان فضای مورد نیاز برای قراردادن سرورهای فیزیکی و در نتیجه سبب کاهش نیاز به سیستمهای سرمایش در دیتاسنترها می شود. بعنوان مثال میتوان کاهش 20 درصدی در مصرف انرژی بدلیل پیادهسازی راهکار مجازی سازی در بانک مرکزی برزیل را ذکر کرد.
چابکی در پاسخگویی به نیازمندیهای کسب وکار
هزینه زمانیِ تولید و ایجاد یک سرور در محیط های مجازی بسیار کمتر از محیط های فیزیکی است؛ بطوریکه اگر مدیر سیستم بخواهد یک سرور همانند یکی از سرورهای موجود خود ایجاد نماید، حداکثر یک دقیقه زمان برای انجام این کار لازم است.
افزایش در دسترس بودن سرورها
یکی از مهمترین ویژگی های محیط های مجازی، افزایش قابلیت در دسترس بودن سرویسها است. بصورتی که حتی اگر برق سرور هم قطع شود باز سرویس از کار نیفتد. پیاده سازی این موضوع در محیط های فیزیکی نیاز به هزینه های میلیاردی برای یک سازمان دارد. در حالیکه در محیط های مجازی و با استفاده از امکانات این بستر، براحتی می توان این کار را انجام داد
انجام ساده تر تهیه نسخه های پشتیبان و بازیابی اطلاعات
همانگونه که در قبل نیز ذکر شد، نرم افزارهای مجازی سازی، تمامی امکانات مورد نیاز برای مدیریت و راهبری سرورها را در دل خود قرار داده اند. از جمله این امکانات، تهیه نسخه های پشتیبان از سرورها و بازیابی آنها در هر زمان که لازم باشد و در یک مدت زمان بسیار کم است. می توان نرم افزار را طوری پیکربندی نمود که در فواصل زمانی مشخص از سرورها نسخه پشتیبان تهیه نموده و یا در یک زمان خاص آنها را بازیابی نماید.
کاهش هزینه های فناوری اطلاعات
با کاهش هزینه های خرید تجهیزات فیزیکی از قبیل سرورها، سوئیچ ها، تجهیزات سرمایش و غیره هزینه های حوزه IT در سازمان بشدت کاهش می یابد. البته اینها موارد مشهود کاهش هزینه ها هستند در حالیکه بدلیل تجمیع مدیریت در یک کنسول مرکزی، هزینه های مدیریت سرورها نیز بشدت کاسته می گردد و این یعنی کاهش تعداد مدیران سیستم و کاسته شدن از هزینه های نیروی انسانی.
قابلیتها
با استفاده از این قابیلیت این امکان به کاربر داده می شود تا بتواند بصورت دستی و یا خودکار، ماشین های مجازی در حال سرویس دهی را از یک سرور مجازی به سرور دیگر بدون هیچگونه وقفه و اختلالی منتقل کند.
Storage VMotion
بوسیله این قابلیت، امکان انتقال یک یا چند ماشین مجازی از یک DataStore به دیگری بدون هیچگونه اختلالی در سرویس دهی ماشینهای مجازی ایجاد می شود. از این قابلیت می توان در موارد زیر استفاده نمود
- انتقال ماشین های مجازی از یک Storage Array قدیمی به یک Storage Array با ظرفیت و قابلیت بیشتر
- اشکال زدایی Storage Array موجود به دلیل داشتن سربار بیش از حد ماشین های مجازی
- پیکربندی LUNs های موجود بر روی Storage Array
- Upgrade کردن ظرفیت VMFS ها
VMware DRS
این قابیلت به مدیریت متعادل نمودن بار موجود بر روی یک Cluster کمک می کند. با استفاده از این قابلیت، پس از اضافه کردن یک ماشین مجازی به Cluster، سرویس DSR، مناسب ترین سرور مجازی را بمنظور اجرا شدن ماشین مجازی انتخاب می کند. انتخاب یک سرور مجازی، بر اساس بار موجود در سرور های درگیر واقع در Cluster تعیین میشود. در ساعاتی از شبانه روز که بار موجود بر روی Cluster افزایش و یا کاهش پیدا کند، DRS با استفاده از تکنولوژی VMotion، ماشین های مجازی را بصورت خودکار بر روی سرور ها تقسیم می کند. بر این اساس در شرایطی که کاهش بار وجود دارد، ماشین های مجازی بر روی تعداد کمتری از سرور ها جمع می شوند و در نتیجه کاهش چشمگیری در مصرف انرژی ایجاد خواهد شد.
VMware HA
وظیفه HA، مانیتور کردن سرور های مجازی و تشخیص صحت کارکرد آنها می باشد. در صورتی که یکی از سرورهای فیزیکی از حالت سرویس دهی خارج شود (Failed)، تمامی ماشین های مجازی موجود بر روی آن به صورت خودکار به سرور دیگر منتقل می شوند.HA نه تنها سرور های فیزیکی بلکه ماشین های مجازی را نیز بمنظور صحت کارکرد بررسی می کند. در صورتی که یکی از ماشین مجازی از حالت سرویس دهی خارج شود، آن ماشین مجازی را Restart می کند. این Restart بر اساس سیاستهای تدوین شده توسط مدیر انجام می پذیرد.
VMware vLockstep Technology و VMware Fault Tolerance (FT)
با استفاده از این تکنولوژی بر روی سرور های مجازی از نوع ESX/ESXi، این قابلیت به کاربر داده می شود که بتواند ماشین های مجازی خود را همیشه بصورت یک ماشین قابل دسترس از نظر سرویس دهی داشته باشد. این تکنولوژی یک Shadow Copy به صورت Online از ماشین مجازی اصلی (Primary ) بر روی سرور ثانویه (Secondary) تهیه می کند و در حالت Lockstep نگهداری می کند، تمامی تغییرات و رخدادهای انجام شده بر روی ماشین مجازی اصلی سریعا” به ثانویه اعمال می شود.
VMware Consolidated Backup
با استفاده از این قابلیت می توان بدونه نصب هرگونه agent بر روی ماشین های مجازی، از طریق یک کنسول مرکزی از آنها نسخه پشتیبان تهیه نمود.
vNetwork Distributed Switch (DVS)
از طریق این قابلیت یک سوئیچ توزیع شده در اختیار کاربر قرار داده می شود، که بوسیله آن ظرفیت کار با سوئیچ در محیط مجازی افزایش پیدا کرده و همچنین ماشین های مجازی می توانند از تنظیمات پایدارتری در زمان انتقال آنها از یک سرور مجازی به سرور دیگری برخوردار باشند.
HOST Profile
از طریق این قابلیت مدیریت پیکربندی ماشین های مجازی با استفاده از سیاستهای تعیین شده توسط کاربر آسانتر می شود. با استفاده از این قابلیت می توان سیاستهای متعددی را برای مرکز داده تعریف و تنظیمات کنونی را با آنها مقایسه کرد که این امر بار مدیریتی ماشین های مجازی را بطور چشمگیری کاهش می دهد.
پیاده سازی
در این فاز نسبت به پیاده سازی راهکار مجازی انتخاب شده اقدام می گردد. کارهایی که در این فاز باید انجام گیرد شامل موارد زیر است:
- پیاده سازی گام به گام راهکار مجازی سازی بر اساس طرح آماده شده
- بازبینی طرح آماده شده بر اساس گام های اجرایی پروژه
- کنترل پروژه
- مدیریت تغییرات در پروژه
- تهیه گزارشات هفتگی از پیشرفت پروژه و مقداردهی پارامترهای سنجش موفقیت پروژه