آموزش کاربردی MySQL در سرور

دیتابیس MySQL یک ابزار متن باز برای سازماندهی و مدیریت پایگاه داده میباشد. دیتابیس MySQL در پست های پیشین بصورت مختصر برسی شده است. این دیتابیس بسیار قدرتمند بوده و امکانات فراوانی را در اختیار شما قرار میدهد. MySQL امروزه در بسیاری از WAP ها و کنترل پنلها در حال استفاده میباشد که این موضوع خود مهر تایید بر کارایی و پایداری این سیستم مدیریت پایگاه داده میباشد. در این مقاله دستورات پایه ای سمت سرور اموزش داده خواهد شد تا بتوانید این سیستم مدیریت پایگاه داده را از خط فرمان مدیریت نمایید.

در ابتدا بصورت مختصر و سریع نصب این دیتابیس بر روی لینوکس توضیع Centos و Ubuntu آموزش داده خواهد شد. سپس دستورات مربوط به محیط CLI یا همان Command Line Interface اموزش داده خواهد شد. پس اگر این دیتابیس را هنوز نصب نکرده این میتوانید با استفاده از راهنمای زیر ان را نصب نمایید.

نصب دیتابیس MySQL

برای نصب این دستور میتوانید با استفاده از Package Manager در سنت او اس yum و در ابونتو apt-get این ابزار را به راحتی نصب نمایید.

ابونتو :

سنت او اس :

با دستورات بالا میتوانید به راحتی MySQL را نصب نمایید. پس از نصب این ابزار در محیط لینوکس حالا میتوانید این سرویس را Start کرده و از ان استفاده نمایید.

آموزش مقدماتی MySQL

در ادامه مقاله به اموزش موارد پایه ای در MySQL پرداخته و گام به گام این اموزش را ادامه خواهیم داد. هرچند اموزش همه امکانات و دستورات این پایگاه داده در یک مقدور نیست اما سعی میکنیم در آینده مقالات بیشتری را به این دیتابیس اختصاص دهیم.

وارد شدن به محیط شل MySQL

زمانی که دیتابیس MySQL را روی سرور نصب نمودید با استفاده از دستور زیر به محیط شل یا پوسته MySQL دسترسی خواهید داشت:

لازم به ذکر است در نصب جدید پسووردی قرار داده نشده و مراحل بعدی تنظیمات است که از شما سوالاتی پرسیده خواهد شد که میتوانید به همه انها پاسخ yes داده و در صورت تمایل رمزی برای کاربر root دیتابس مشخص نمایید. اگر قسمت قرار دادن پسوورد را خالی رها کنید دسترسی به کاربر روت بدون پسوورد امکانپذیر خواهد بود.

موارد زیر را همیشه در خاطر داشته باشید:

  • در پایان تمامی دستورات MySQL علامت ; قرار میگیرد و با این علامت دستور خاتمه می یابد. پس اگر این علامت را قرار ندهید دستور اجرا نشده و ناتمام میماند.
  • معمولا دستورات در محیط شل به حروف بزرگ نوشته میشوند و دیتابیس ها، تیبل ها،یوزرنیم ها و متن ها نیز به حروف کوچک نوشته خواهد شد. این یک متد برای خوانایی در دستورات بوده و MySQL به کوچکی و یا بزرگی حروف حساس و یا اصطلاحا Case Sensitive نمیباشد.
  • تمامی دستورات وارد شده در محیط شل MySQL مورد استفاده قرار میگیرد و اگر در خط فرمان bash و یا دیگر شل های مربوط به لینوکس وارد شود معتبر نبوده و اجرا نخواهد شد.

چگونه یک دیتابیس را ایجاد/حذف کنیم

MySQL اطلاعات را درون دیتابیس نگهداری میکند که Information میتواند شامل جداول و دیگر اطلاعات باشد. جهت نمایش دیتابیس های موجود از دستور زیر استفاده نمایید:

پس از وارد کردن دستور بالا خروجی مشابه اطلاعات زیر دریافت میکنید که البته ممکن است متفاوت باشد:

ساختن دیتابیس بسیار اسان میباشد، برای ساخت دیتابیس مورد نظر دستور زیر را وارد نمایید:

خب دیتابیس مورد نظر ما ساخته شد، جهت نمایش دیتابیس ساخته شده دستور show databases را مجددا وارد نمایید و خروجی را مشاهده کنید:

جهت حذف دیتابیس در MySQL نیز از دستور drop استفاده میشود:

با استفاده از دستور بالا دیتابیس ذکر شده به راحتی حذف خواهد شد.(در حذف دیتابیس دقت کنید، پس از حذف، امکان بازیابی برای دیتابیس حذف شده وجود ندارد)

ایجاد یوزر/user و اعطا/grant انواع مجوز ها برای دسترسی به دیتابیس

زمانی که اسکریپت و یا CMS شما بخواهد از دیتابیس استفاده و یا حتی نصب شود نیاز است تا با یک نام کاربری و مجوز های لازم به دیتابیس متصل گردد. به همین منظور برای ایجاد یک کاربر جهت دسترسی به دیتابیس از دستور زیر استفاده نمایید:

تذکر: بجای عبارت ۱۲۳۴۵۶ رمز عبور دلخواه خود و بجای db-wikiconfig دیتابیس مورد نظر خود را قرار دهید. توجه داشته باشید رمز عبور باید میان علامت ‘ ‘ وارد شود. سعی کنید از یک عبارت پیچیده برای پسوورد استفاده نمایید.

معمولا برای نصب و یا دسترسی تمامی مجوز های موجود در MySQL را به کاربر مورد نظر داده خواهد شد. برای این منظور دستور زیر را وارد کرده و همانند روش بالا نام دیتابیسی که مایل هستید مجوز به ان داده شود را به جای db-wikiconfig وارد نمایید:

تذکر: دستور بالا تمامی دستورات مدیریتی را به تمامی دیتابیس های ایجاد شده را به کاربر مورد نظر خواهد داد. در ادامه اعطای مجوز به کاربر برای دیتابیس مورد نظر آموزش داده خواهد شد.

سپس برای اعمال تغییرات در مجوز های داده شده دستور زیر را وارد نمایید:

نکته: MySQL مجوز های مختلفی در اختیار شما قرار داده است. این مجوز ها بطور مختصر در ادامه توضیح داده خواهد شد تا در صورت نیاز فقط مجوز های ضروری به کاربر ساخته شده داده شده و از اعطای مجوز Grant All که شامل تمامی دسترسی ها است جلوگیری شود.

مجوز ها:

  • ALL PRIVILEGES : در این حالت تمامی دسترسی های مدیریت دیتابیس یا دیتابیس های مورد نظر داده خواهد شد.
  • CREATE : به کاربر مجوز ایجاد دیتابیس و یا جدول داده خواهد شد.
  • DROP : به کاربر مجوز حذف دیتابیس و یا جدول داده خواهد شد.
  • DELETE : به کاربر مجوز حذف سطر در جدول داده خواهد شد.
  • INSERT : به کاربر اجازه ورود اطلاعات سطر به جدول داده خواهد شد.
  • UPDATE : به کاربر اجازه اپدیت اطلاعات سطر داده خواهد شد.
  • GRANT OPTION : با استفاده از این دستور میتوانید به کاربر مورد نظر مجوز اهدا و یا مجوز های داده شده را حذف نمایید.

فرمت دستور بصورت زیر خواهد بود:

اگر مایل هستید که کاربر به همه دیتابیس ها دسترسی داشته باشد میتوانید در جای نام دیتابیس از * استفاده کنید. جهت حذف مجوز میتوانید از فرم دستور زیر استفاده نمایید:

تذکر: پس از هر تغییر در مجوز ها وارد کردن دستور FLUSH PRIVILEGES را فراموش نکنید.

جهت حذف کاربر میتوانید از دستور زیر استفاده نمایید:

تا این مرحله ما یک دیتابیس به همراه یک یوزرنیم و کلمه عبور و مجوز های دسترسی ایجاد کرده ایم که اطلاعات ان به شرح زیر میباشد:

دسترسی دیتابیس ایجاد شده

پس از انجام مراحل بالا دیتابیس ما یک دیتابیس خالی ایجاد کرده ایم.(که اماده نصب CMS و یا اسکریپت های موجود میباشد) ممکن است تمایل داشته باشید از طریق محیط شل اطلاعات را وارد دیتابیس ایجاد شده نمایید. برای این منظور باید در ابتدا دیتابیس مورد نظر خود را جهت استفاده انتخاب نمایید، برای این منظور دستور زیر را وارد نمایید:

پس از استفاده از دستور بالا دیتابس wikiconfig انتخاب شده است. جهت نمایش جداول موجود دستور زیر را وارد نمایید(البته دیتابیس ما فعلا خالی بوده و اطلاعاتی جهت نمایش وجود ندارد):

پس از وارد کردن دستور بالا متن Empty set را مشاهده خواهید کرد.

نحوه ایجاد یک جدول در MySQL

دیتابیس مورد نظر ما انتخاب شده و اماده است تا جدول جهت ورود اطلاعات ساخته شود. برای ساخت جدول میتوانید از دستور زیر به عنوان مثال استفاده نمایید:

اطلاعت وارد شده بالا ساده بوده و نیاز به توضیح ندارد. جهت مشاهده جداول ایجاد شده از دستور SHOW TABLES استفاده نمایید:

امیدوارم تا به اینجا با مباحث مقدماتی این سیستم مدیریت اطلاعات اشنا شده و این مقاله برای شما مفید بوده باشد. دقت کنید تمرین این مباحث در محیط عملیاتی توصیه نمیشود و بهتر است این اموزش را در محیط مجازی سازی شده تمرین کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + چهار =