تفاوت بین هارد SATA و PATA

تفاوت بین هارد SATA و PATA

تفاوت بین هارد SATA و PATA
تفاوت بین هارد SATA و PATA

در این پست قصد دریم به تفاوت بین هارد SATA و PATA بپردازیم. شاید تاکنون نام هارد ATA یا PATA به گوشتان نخورده باشد. طی سالها از ۱۹۸۶ به بعد این نوع هارد از هارد های موجود در بازار بوده که شاید بعضی از کاربران نیز اصلا استفاده نکرده باشند، کلمه IDE مخفف Integrated Drive Electronics می باشد که به آن ATA یا PATA نیز اطلاق می شود که اشاره دارد به Parallel Advanced Technology Attachment و کلمه Parallel به معنای موازی است. هارد موازی یعنی کابل هارد به صورت موازی و رفت و برگشتی کار میکند در واقع پین ها بین دریافت و ارسال اطلاعات تقسیم شده است. سرعت انتقال داده ها در این نوع هارد معادل ۵ الی ۱۳۳ مگابایت می باشد.

کابل هارد IDE مخصوص دیتا به ۴۶ سانتی متر می رسد که از ۴۰ پین تشکیل شده و رنگ کابل سیاه می باشد همچنین کابل ۸۰ PINS و سوکت مخصوص به آن روی مادربرد برای کامپیوتر به سه رنگ است. معمولا اتصال آبی رنگ به مادربرد وصل می شود و بقیه اتصالات به همراه هارد اصلی می توانند به مادربرد Motherboard و اسلات های موجود متصل شوند.

  • رنگ سیاه برای هارد اصلی MASTER
  • خاکستری برای SLAVE
  • آبی برای کنترل CONTROLLER

تفاوت بین هارد SATA و PATA

خوانش و نامگذاری هارد در IDE

زمانی که بیش از یک هارد دیسک به برد IDE متصل شود؛ یکی از این کابلها Primary است و دیگری Secondary و می دانیم که هر کابلی هارد دیگری به آن می تواند وصل شود لذا کابل اول Primary می شود که به دو هارد متصل است که هارد اول Master یعنی شماره ۱ در کابل اول و این هاردی است که شروع به بالا آمدن سیسم عامل می کند و هارد دوم در کابل اول Primary در واقع Slave یعنی شماره ۲ میباشد و مثل همین در کابل دوم Secondary که هم Master و هم Slave هست برقرار است اما زمانی که کامپیوتر اقدام به خواندن هر یک از هارد موجود روی مادربرد می کند از این چهار تا به ترتیب ؛ هارد MASTER در کابل PRIMARY که شماره ۱ میباشد خوانده می شود. سیستم عامل به هر یک از هاردها در واقع به صورت A B C D شماره گذاری می کند لذا به ترتیب HDA یعنی هارد دیسک اول که سیستم آن را می خواند و بعد هارد SLAVE روی همان کابل را می خواند مثلا شماره ۲ که HDB آن را می خواند و به نسبت هارد MASTER در کابل دوم SECONDARY سیستم HDC و هارد آخری SLAVE در واقع HDD میباشد که هارد چهارم است. این اطلاعات و این ترتیب مواقعی که از کاربران سیستم عامل لینوکس باشیم نیاز است و نسبت به این نوع هارد نرخ انتقال دادها ضعیف است نسبت به توسعه ایی که برای سیستم های کامپیوتر ایجاد شده لذا نوع جدید هارد SATA روی کار آمد.

خصوصیات هارد SATA و تکامل هارد PATA

به خاطر سرعت دادن انتقال داده ها بین هارد و کامپیوتر این نوع هارد در سال ۲۰۰۳ و یا اواخر ۲۰۰۲ ظهور پیدا کرد به این هارد در سابق PATA می گفتند که حرف P به کلمه Parallel اشاره دارد اما حرف S به کلمه serial دلالت دارد یعنی پشت سرهم چون این هارد به صورت متوالی کار می کند. توازی یعنی اینکه چند کار را در موازات یکدیگر همزمان انجام می دهد برای صرفه جویی در وقت در حالیکه توالی یعنی یک کار شروع می شود و بعد کار دیگر شروع میشود. تفاوت بین هارد SATA و PATA فقط در نوع انتقال داده ها می باشد. هرچند که نقش کابل ها در این میان پررنگ تر می باشد.

تفاوت بین هارد SATA و PATA

علت پایین بودن سرعت هارد ATA یا PATA و نقش کابل IDE

پایین بودن سرعت کابل IDE بیشتر باعث ایجاد تفاوت بین هارد SATA و PATA می شود. کابل IDE پهن و عریض است چون حاوی تعداد زیادی pins میباشد که مثلا به ۴۰ تا می رسد پس ۲۰ pins داده ارسال می کند و مابقی pins همزمان دریافت می کند. اگر که اطلاعاتی در زمینه الکترونیک داشته باشید می دانید که هر pin دریافت و ارسالی دارد به شکل سیگنالهای الکترونیکی، پس هر pin باعث ایجاد میدان مغناطیسی میشود. یعنی هر میدان الکترونیکی در اطرافش میدان مغناطیسی تولید می کند به این معنا که هر pin زمانی که دریافت یا ارسال داه ها را انجام می دهد یک میدان مغناطیسی دافعه یا جاذبه با میدان مغناطیسی برای pin در کنارش تولید می کند که موجب کاهش عملکرد کابل و سرعت انتقال داده ها خواهد شد لذا این از دست دادنی که میدان مغناطیسی برای هر یک از pin با دیگری ایجاد می کند به نسبت زیادی کاهش سرعت خواهد داشت اما کابل ساتا عرضش کاهش یافته و تعداد pins ها ۷ تا شده ۴ pins برای نقل داده هاست. در واقع کاهش سرعت به خاطر همان میدان مغناطیسی است که ایجاد می شود. به نسبت هارد ساتا سرعت انتقال داده ها به ۶۰۰ مگابایت می رسد و کابل به ۱ متر می رسد و بر خلاف کابل IDE یک هارد دیسک را حمل می کند به همین خاطر خروجی های بیشتری از کابلهای ساتا روی مادربرد دارند به طوری که هر خروجی یک کابل ساتا به یک هارد دیسک را در پی دارد اما در اینجا به جای HDA یا HDB خواندنش روی سیستم به صورت SDA یا SDB میباشد که S به SATA اشاره دارد. مادربرد اتصالات هارد SATA را پشتیبانی می کند و همچنین هاردهای IDE را  و اگر مادربردی باشد که هر دو را پشتیبانی نمی کند اینجا می توان کابل را تبدیل کرد. برای مطالعه بیشتر مقالات تفاوت هارد HDD و SSD را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *